poniedziałek, 1 lipca 2013

Płatki orkiszowe zapiekane z jogurtem i pianką bezową.





Płatki owsiane się skończyły, ale na szczęście w szafce znalazłam dosłownie idealnie odmierzoną ilość płatków orkiszowych,czyli na śniadanie dziś była "owsianka" z płatków orkiszowych, z jogurtem, truskawkami i pianką bezową. Nie jest to typowa beza, bo nie chciało mi się czekać, aż będzie idealnie wysuszona. Przypomina to bardziej piankę, słodką z brązowym cukrem. Kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Energia zawita od razu! :)



Składniki:

- 3 łyżki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
- 1 małe białko
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- truskawki 

Płatki zalać mlekiem i gotować. Gdy płatki napęcznieją, a mleko widocznie się zredukuje, odstawić na minutę. 

Pokroić ok. 4 sztuk truskawek na małe kawałki. Do płatków dodać jogurt i truskawki - dobrze wymieszać. 

Kokilkę wysmarować tłuszczem. Nałożyć płatki. Zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach C. 

W tym czasie przygotować bezę: białko zacząć ubijąc z odrobiną soli. Pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywno. 

Po 15 minutach na zapiekane płatki nałożyć bezę. Zmniejszyć temp. do ok. 150 stopni i zapiekać jeszcze przez 15-20 minut. Jeśli zacznie za bardzo się rumienić zmniejszyć temp. delikatnie. 

Natomiast jeśli chcemy idealną bezę to najlepiej tak małą ilośc suszyć w 100 stopniach - tak mała szybciej się rumieni, więc najlepiej suszyć w niskiej temp. Wtedy musimy czekać ok. 35 minut. 

Pokroić resztę truskawek albo innych owoców. Podawać od razu! 

Pyszne i pożywne śniadanie :)
Smacznego!















                                                           Embed_gexjgkzhircrmwoqlb6lp9dqqdjnmqzz

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą pianką, chętnie spróbuje owsianki w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń