poniedziałek, 29 lipca 2013

Pain au levain




Francuskie wypieki to klasyka. Są pyszne, charakterystyczne , mają w sobie coś na wzór klasy.  Rewelacyjne słodycze, zajadając pieczywo naprawdę można odpłynąć, ale to prawdziwe, chrupiące, najlepiej ciepłe. Jednak Francji na co dzień mieć nie można ( chyba ,że ktoś mieszka!) , ale francuski klimat w domowym ognisku już jak najbardziej :)

Przepyszny chleb: Pain au levain, czyli po prostu biały chleb na zakwasie. Prosty, ale inny, w smaku bardzo delikatny, mięsisty, chrupiąca skórka. Wypiek z najwyższej półki... na tym mogę zakończyć!



Pain au levain: przepis ze strony mojewypieki.com - z malutkimi zmianami dostosowawczymi :)

Wieczorem:

- 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 4.2 g mąki żytniej ( u mnie typ 720)
- 42.5 g wody 
- 1.5 łyżki zakwasu

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać i odstawić na co najmniej 12h

Ciasto właściwe:

- zaczyn z wieczora
- 364 g mąki pszennej chlebowej 
- 18 g mąki żytniej ( u mnie typ 720)
- 251 g wody
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę żytnią i pszenną wymieszać z wodą i odstawić na 20-60 minut. 
Dodać sól i zaczyn. Ciasto miksować, aż będzie elastyczne, gładkie, jakby lekkie - od tego momentu miksować jeszcze 2 minuty - jeśli się za bardzo klei można dodać 1-2 łyżki mąki. Ciasto obsypać mąką z każdej strony.

Miskę wyłożyć ręcznikiem i posypać dno mąką. Ułożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 1.5h. Po tym czasie, ciasto lekko odgazować i złożyć nabierając trochę powietrza do środka. Odstawić do wyrastania na kolejną godzinę. Znów odgazować i odstawić jeszcze na ok. 30 minut. 

Przygotować koszyk do wyrastania albo jakieś naczynie, którego chleb ma nabrać kształt. U mnie podłużny koszyk wiklinowy na pieczywo ;) Jeśli mamy profesjonalny koszyk do wyrastania to wystarczy posypać mąką i włożyć do środka. W przypadku innych naczyń należy wyłożyć ręcznikiem kuchennym i posypać mąką. Włożyć bochenek do środka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2.5h - 3h. 

Blaszkę albo naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 220 stopnic przez co najmniej 20 minut. Chleb wyciągnąć z koszyka/naczynia , ponacinać i włożyć do piekarnika - uważać, ponieważ blaszka albo inne naczynie są bardzo gorące!

Chleb pieczemy przez 40-45 minut. U mnie 50 minut, ale dlatego, że byłam lekko zabiegana :)

Bochenek studzimy na kratce i kroimy dopiero po wystudzeniu albo letnie - ja nie mogłam się powstrzymać! :D


Smacznego!
Chleb bardzo polecam. Długo czekania, ale warto :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz