piątek, 26 lipca 2013

Orzechowa granola.






W takie upały częściej sięga się po zimne produkty, w tym mleczne, tak jak jogurty, samo mleko, lody. Świetnym uzupełnieniem są różnego rodzaju chrupki, ciastka pokruszone, płatki, orzechy itd. Warto jednak kontrolować jakość produktów, które wybieramy. Sklepowa granola czy musli po pierwsze są dość drogie, po drugie ich skład też pozostawia wiele do życzenia. Dlatego warto przyrządzić ją samemu. Ja przejrzałam internet, żeby poznać proporcje mokrych składników do suchych, i tak też powstała moja granola z orzachami. Po pieczeniu dodatkowo suszona żurawina, rodzynki, trochę daktyli i suszone morele. Bardzo smaczne, chrupiące , orzechowe i do tego słodkie i zdrowe! 



Składniki:

- 2.5 szklanki płatków owsianych
- o.5 szklanki płatków żytnich
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka posiekanych grubo orzechów np. włoskie, laskowe, migdały, ziemne - można mieszać
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 starte jabłko ( ok.170 gram)
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki oleju

dodatkowo: suszone owoce do smaku

Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać olej i miód. Dobrze zamieszać, aby wszystko było pokryte miodem i olejem, można za pomocą ręki ;)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy naszą mieszanką i rozprowadzamy po całości. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Granolę należy zapiekać 35-40 minut, co 6-7 minut mieszamy ,aby równo się przyrumieniła. Gotowa granola jest sypka i złocista. 

Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy będzie już zimna , dodajemy ulubione dodatki typu rodzynki, suszona żurawina i inne bakalie. Wsypujemy do szczelnego naczynia. 


Jest to idealny dodatek do jogurtów, lodów, bitej śmietany, a przede wszystkim jako pełnowartościowy produkt na śniadanie!
Smacznego!











1 komentarz: