poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z dżemem i sosem truskawkowym.




Drożdżowe to klasyk, a mimo to istnieje wiele sposobów jego przyrządzania. Wiele zasad, któe należy przestrzegać. Klasyczne, ale nie zawsze się udające. Proste? Niby tak, ale często się zdarza,że opadnie , nie wyrośnie itd. Dlaczego? Powodów również wiele, ale żadnego nie można uznać na 100% przyczynę. Nie bez powodu w internecie wiele wątków o idealnym cieście drożdżowym - nie ukrywam,że i ja się do nich stosuję. Mimo to - raz wyrośnie lepiej, raz słabiej, po upieczeniu zdarza się,że trochę opadnie - może za dużo owoców, kruszonki, zbyt długie wyrastanie? O cieście drożdżowym można mówić i pisać bardzo dużo, ale i tak najważniejsza jest chyba praktyka... i serce! 

  Ciasto z tego przepisu jest puszyste i aromatyczne. Dzięki dżemowi ciężar jest rozłożony równomiernie, dzięki temu ciasto wyrasta równomiernie podczas pieczenia. Na wierzchu polany sosem truskawkowym, aby było więcej dodatków, no i oczywiście obowiązkowo lukier! :)







Składniki na ciasto:  w przepisie proporcje na dużą blaszkę, ja robiłam z połowy porcji.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  

- 500 g mąki pszennej - najlepiej typ 550 + do podsypania
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 70 g masła
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- cukier z prawdziwą wanilią - opakowanie

- dżem truskawkowy - 500 gram
- truskawki - 200 gram - drobno pokrojone


Kruszonka:

- 200 gram mąki
- 120 gram cukru
- 150 g masła
- cukier waniliowy

Wszystkie składniki zagniatać, aż powstaną zacierki. 


Sos truskawkowy:

- 150 gram truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła

Truskawki pokroić i podgotować, aż zmiękną i wypuszczą sok. Zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Ponownie wstawić na kuchenkę. Dodać cukier i masło. 

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie i stopniowo dodawać do sosu. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę -może być trochę bardziej. Jeśli już w trakcie dodawania uzyskamy odpowiednią gęstość, wtedy nie dodajemy reszty mąki ziemniaczanej. 


Przygotowanie ciasta:


Drożdże rozmieszać z 1/2 łyżeczki cukru, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Dodać 1 łyżkę mąki, zamieszac i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać ze sobą. 

Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. 

Masło roztopić.

Do mąki dodać jajka i resztę mleka - lekko wymieszać. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Jak będzie już dośc elastyczne - wlewać stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło - może być letnie, ale ciepłe bardziej chłonie mąkę, dlatego lepiej użyć prawie zimnego. 

Wyrobić mikserem z hakiem albo ręcznie. Przy wyrabianiu mikserem ciasto musi odchodzić od ścianek. Przy dotknięciu palcem i szybkim oderwaniu urywa się od palca i jest elastyczne - wtedy ciasto jest dobrze wyrobione. 

Odstawić do podwojenia objętości. Kontrolować też czas, gdyż nie chodzi o to, aby ciasto wyrastało konkretny czas. Tutaj chodzi o efekt: podwojenie objętości. Czasem może to być 1.5 h albo zaledwie 40 minut. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Posmarować dżemem i ułożyć drobno pokrojone truskawki. Posypać kruszonką.  Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Pieczemy przez 45-50 minut. 

Przestudzony placek polewamy sosem truskawkowym i lukrem. 


Smacznego! :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz