poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciasto cynamonowe z jabłkiem i marchewką.



Latem królują owoce, zimne desery albo lekkie ciasta ucierane czy babkowe. To najbardziej smakuje. Chociaż ja żadnym rodzajem słodkiego nie pogardzę jeśli nie ma w nim surowych żółtek , białek albo całych jajek! Resztę spałaszuję bardzo szybko ;)

Jeśli przepadacie z cynamonem, imbirem, jabłkiem , marchewką, gałką muszkatołową i bakaliami, to znaczy, że to ciacho przypadnie Wam do gustu. Jest wilgotne, dość ciężkie w konsystencji ale nie w smaku, aromatyczne .. po prostu bardzo smaczne!



Składniki: keksówka długość 30cm,

- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru ( u mnie z dodatkiem cukru brązowego)
- 1 szklanka startej marchewki ( ok. 130 gram)
- 120 gram puree z jabłek*
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórek owocowych
- 1/2 szklanki orzechów drobno posiekanych
- ekstrakt waniliowy , ewentualnie cukier wanilinowy

*jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i podgotować na patelni. Następnie zmiksować za pomocą blendera i gotowe.

Jajka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym/cukrem wanilinowym. Dodać olej, marchewkę i puree z jabłek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać do masy. 

Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać do masy razem z orzechami. Wymieszać do połączenia składników. 

Keksówkę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto pieczemy przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. 


Szybko, smacznie i efektownie. Oto chodzi :)
Smacznego!












1 komentarz:

  1. moje ulubione smaki :) na ciasto z marchewką zawsze i wszędzie jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń