środa, 24 lipca 2013

Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy ( na zakwasie)




Wczoraj na blogu pojawił się przepis na mega słodkość-  Brownie jak snickers -  nie na co dzień, ale właśnie na czekoladowy kryzys. Dziś za to podstawa żywienia: chleb. Pyszny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej i orkiszowej - ta również może być z pełnego przemiału. Świetny, codzienny chlebowy wypiek - mięciutki i chrupiący o dość zwartym miąższu.. Przepis znalazłam TUTAJ, potraktowałam go jako bazę, ponieważ nie mam czarnuszki.



Zaczyn:

- 80 g zakwasu żytniego
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 120 g wody 

Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 12-16h.


Ciasto właściwe:

- zaczyn
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki orkiszowej ( najlepiej typ 500)
- 275 g wody
- 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania dość elastycznej konsystencji. Ciasto nie ma być twarde, ale miękkie. Jeśli nie będzie takie, wystarczy dodać trochę wody. 

Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2-3h - ciasto ma podwoić swoją objętość. 

Ciasto wyciągnąć , uformować bochenek - kształt dowolny. Najlepiej nadać kształt taki, aby pasował do naczynia, w którym ponownie będzie wyrastać. Po uformowaniu włożyć do kosza do wyrastania albo innego naczynia, którego odpowiada kształtowi chleba. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h15 min -1h 30 min.

Przed zakończeniem wyrastania wziąć dużą blaszkę albo kamień do pieczenia umieścić w piekarniku - blaszce wystarczy ok. 30 minut, kamień potrzebuje więcej czasu.. Nagrzać go do 230 stopni C. 

Na wyrośniętym chlebie zrobić nacięcie wzdłuż albo kilka w poprzek. Posmarować delikatnie olejem i oprószyć mąką. Włożyć ostrożnie do piekarnika. 

Chleb pieczemy w 230 stopniach C przez 10 minut, temp. zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb przy uderzeniu go wydaje głuchy dźwięk, jakby był pusty. 

Pieczywo odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kratce. 



Chlebek gotowy
Smacznego! :)









1 komentarz:

  1. Cieszę się, że przepis się przydał, spodobał, a chleb udał :)
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń