piątek, 28 czerwca 2013

Zapiekane warzywa z kurczakiem.




Miałam ochotę na coś sycącego, dobrego i zdrowego, ale tak żebym nie czuła ,że jedzenie jest jałowe albo po prostu dietetyczne. Zapiekane warzywa nabierają tak znakomitego smaku i aromatu, że ze spokojem mogą konkurować z innymi daniami z piekarnika. Do tego coś sycącego, czyli kurczak, zamarynowany na noc. Lekko, zdrowe i przesmacznie :D





Składniki:


- 2 filety z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1.5 cukinii
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula zwykła
- 1 papryka czerwona
- 300-400 g pieczarek
- 1 por
- przyprawy: słodka papryka, majeranek, oregano, sól, pieprz,
- oliwa z oliwek


Filety oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy - ilość według uznania. Włożyć do lodówki na całą noc albo chociaż na 2-3 godziny.

Bakłażana pokroić w kostkę, cukinie w talarki. Cebule i paprykę w kostkę i przysmażyć na suchej patelni - delikatnie podlać wodą podczas smażenia. Por również pokroić i sparzyć wrzątkiem.

Pieczarki obrać i pokroić w spore kawałki.

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą z oliwek, ułożyć na spód cukinie, na to mięso. Następnie cebule, por, paprykę i bakłażana.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zapiekać przez 30 minut - po 15 minutach zamieszać całość. Jak zmniejszy objętość, dodać pieczarki na wierzch. Zapiekać jeszcze 30-40 minut - pamiętać o przemieszaniu, należy zmieniać pozycję składników. Pod koniec w miarę możliwości przerzucić mięso, aby się trochę zrumieniło.

Całość pieczenia wyniosła u mnie 1h.10 minut. Ale było warto. Cukinia i bakłażan zrobiły się miękkie, pieczarki lekko się zrumieniły, a mięso było delikatne.

Dodałam jeszcze trochę brokułów, które już prosiły o wykorzystanie :)

Danie jest warte wypróbowania. Można je modyfikować, dodawać swoje dodatki. Zawsze smakuje rewelacyjnie! :)
Smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz