poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pizza bez drożdży, szybko i smacznie!


Nie bardzo przepadałam za robieniem domowej pizzy, najpierw wyrabianie ciasta, krojenie składników, no i pieczenie. Kamienia do pizzy nie posiadam, zresztą okrągła pizza nigdy nie była dobrym rozwiązaniem, ponieważ zawsze było zbyt wiele osób na nią czekających. Pieczenie na zwykłej blaszce, w moim nie do końca przychylnym piekarniku, nie zawsze dawało pożądane rezultaty. Pomyślałam o czymś szybszym, co przy okazji mogłabym wykorzystać do konkursu Malta - tak oto zrodził się pomysł na pizzę bez drożdży, na proszku do pieczenia. Proszek jest niewyczuwalny, a pizza bardzo smaczna. Przepis starczy na jedną dużą, nieco grubszą pizzę albo na dwie średnie i cienkie - tę drugą wersję przedstawiają moje zdjęcia. Ja z odgórnej potrzeby zrobiłam dwie, ale początkowy zamiar był właśnie na jedną :)



Składniki na ciasto: przepis stąd: http://ciastonapizze.pl/bez-drozdzy/, u mnie lekko zmieniony.

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej jasnej
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki soli
- bazylia - do smaku


Oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą -pamiętając, aby je przesiać. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia, otręby i przyprawy. Na koniec wlać olej i mleko. Najpierw zamieszać , a  następnie chwilę wyrobić, aby nie przywierałodo stolnicy. 

Na wierzch:

- 1 kulka mozarelli
- szczypta cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 2 czerwone cebule
- 1/2 papryki
- 1 puszka pomidorów
- 100 g sera żółtego - u mnie miękki, delikatny typu liliput
- 60 g sera żółtego wędzonego
- 8 plasterków szynki drobiowej
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- na świeżo ułożyłam jeszcze liście sałaty roszponki - ale to dla chętnych :)

Pomidory z puszki przelać do garnki i lekko zdusić. Dodać só, cukier i oregano. Gotować, aż sos odparuje. Najlepiej zrobić to od razu, nawet przed przygotowywaniem ciasta. Powinna to być pierwsza czynność. 

Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić w paski. Szynkę pokroić albo podawac całe krążki/kwadraty - zależnie od kształtu.


Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem, popsypać trochę serem, ułożyć szynkę, cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Posypać znowu dodatkiem sera. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zapiekać przez 20 minut. Następnie ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać kolejne 10 minut. 

Po wyjęciu udekorować świeżą roszponką. 

Pizza jest bardzo smaczna, może i oszukana, ale wcale nie z gorszej półki!
Może ze spokojem konkurować z tradycyjną.
Smacznego :)















                             Embed_yiq8msccz9gbleg0vygbyfnqioe0wgzz




2 komentarze:

  1. Fajny pomysł i nienaganna prezencja pizzy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń