sobota, 8 czerwca 2013

Pieczona gruszka z orzechami i miodem.





Naszła mnie nagła ochota na słodkie, na pieczenie ciasta było już trochę za późno, owoc z koszyka by mnie nie zadowolił, więc tak oto zdecydowałam się na pieczoną gruszkę. Wybrałam to co miałam ,czyli orzeszki, miód, no i serek :) 
Dawno nie jadłam tego deseru, nie wiem dlaczego, ale mogę stwierdzić, że jest przepyszny. Moja chęć na słodkie została zaspokojona, a o to właśnie chodziło :)


Składniki:

- 3 gruszki
- 30 g orzeszków ziemnych
- 30 g orzechów włoskich albo laskowych
- 1 łyżka masła - spora
- 1 łyżka miodu - również spora
 - 1 łyżka płatków owsianych
-  1/3 szklanki wody + 1 łyżeczka miodu
- 4 goździki 
- 150 g sera białego - twarożek albo śmietankowy naturalny
- 100 g sera mascarpone - jeśli nie mamy, to użyć innego typu
- 5 łyżek mleka słodzonego waniliowego - w tubce, z Gostynia - to ma na celu dosłodzenie sera, więc równie dobrze można użyć cukru albo miodu
 - masło i cukier brązowy - na wierzch gruszek

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Gruszki przeciąć wzdłuż, na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. 

Wrzątek wymieszać z miodem i wlać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć gruszki i zapiec - przez 15 minut. 

Orzeszki ziemne i włoskie/laskowe posiekać. Na patelni rozpuścić miód i masło , dodać orzechy i płatki owsiane. Dobrze wymieszać. 

Po 15 minutach wyjąć gruszki, nałożyć orzechy w miodzie. Posmarować delikatnie masłem i posypać odrobiną cukru brązowego. 

Zapiekać dalej przez ok. 20 minut. 

W tym czasie można przygotować masę serową. Wystarczy sery dobrze ze sobą wymieszać, dodać mleczko - ono nadało świetny waniliowy posmak. Zależnie od rodzaju sera ( gęstość sera), można go rozrzedzić dodatkiem mleka zwykłego - ja użyłam 1 łyżki. 

Gruszki wyciągnąć z piekarnika - ja troszkę się zapomniałam i  przetrzymałam je o 5 minut za długo ;) Ułożyć na talerzu, podać z serem, posypać płatkami owsianymi, udekorować orzeszkami. Z wody w naczyniu powinniśmy uzyskać gęsty sos - można nim polać gruszki. 

Podajemy od razu, na gorąco! 
Smacznego, na pewno ucieszy Wasze kubki smakowe :)










2 komentarze:

  1. Bardzo słodyczowo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, ja już czekam na sezon gruszkowy ;)

    OdpowiedzUsuń