piątek, 28 czerwca 2013

Owsianka zapiekana z bananem.




Ostatnio na śniadanie jem owsiankę. Jak budzę się rano, to właśnie mam na nią ochotę. Dotychczas przygotowywałam ją gotowaną. Lubię, gdy płatki mocno nasiąkną, a mleko zrobi się gęste. Do tego trochę miodu już w miseczce i świeże owoce. Dzisiaj zrobiłam jednak inaczej. Owsianka zapiekana jest bardziej zbita, ale za to ma super smak, a plastry banana przeszły smakiem całą owsiankę. Moje naczynie żaroodporne było dość spore na taką ilość owsianki, stąd jest niska. Jeśli macie mniejszy sprzęt, to polecam go użyć, aby owsianka była wyższa, wtedy będzie bardziej mokra.

Owsiankę wystarczy nałożyć do miseczki, dodać jogurt i świeże owoce, a udany poranek jest gwarantowany :)

To jest pierwsza wersja na zapiekaną owsiankę - tradycyjną, która stanowi bazę.



Składniki: 2 porcje

- 100 g płatków owsianych
- 300 ml mleka
- 1 białko
- 1 łyżeczka cukru*
- szczypta soli
- trochę aromatu waniliowego dla chętnych
- 1 banan


* Cukru można dać więcej. Jednak ja robiłam owsiankę dla dwóch osób, a ta druga lubi ją tradycyjną, mało słodką.


Płatki zalać mlekiem, dodać aromat waniliowy. Białko ubić z solą i cukrem na sztywno. Dodać do masy. Owsianka będzie bardziej puszysta.

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem - obowiązkowo również boki, u mnie powinny lepiej wysmarowane. Przelać owsiankę , ułożyć plastry banana.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Owsiankę należy zapiekać przez 30-35 minut.

Nakładać gorącą do miseczek z ulubionymi dodatkami :)


Jest bardzo smaczna. Inna, niż ta gotowana.
Na pewno warto spróbować :)













                                      
                                                         Embed_gexjgkzhircrmwoqlb6lp9dqqdjnmqzz

2 komentarze:

  1. Genialne. Też uwielbiam owsiankę. Ale czasami taka zwykła z mleka się znudzi. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie pyszne owsiankowe poranki ;)

    OdpowiedzUsuń