środa, 26 czerwca 2013

Naleśniki otrębowe ze szpinakiem i soczewicą.





Na blogu nie było już dłuższy czas, bardzo mi tego brakowało, ale niestety nie miałam na tyle wolnego czasu, aby móc przesiadywać w kuchni, a później przed komputerem. Teraz już pełna wolność, więc od razu jedzonko. Miało być bardzo zdrowo, lekkostrawnie, a obficie. Toteż, z pomocą siostry - trochę pracy przy tym było, a już głód do żołądka się dobierał - zrobiłam naleśniki otrębowe zapiekane w piekarniku ze szpinakiem, czerwoną cebulą i soczewicą. Ten ostatni składnik jest naprawdę sycący, dlatego świetnie pasuje do obiadu. Dobra, zabieram się za przepis :)



Naleśniki: 6 sztuk

- 16 łyżek otrębów zmielonych - u mnie pszenne i trochę żytnich
- 2 łyżki mąki żytniej razowej
- 2 jajka -  średnie
- 150 - 170 ml wody gazowanej
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Wszystko składniki dobrze zamieszać i odstawić na 10 minut. Otręby wtedy jeszcze trochę napęcznieją. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do normalnego naleśnikowego, ewentualnie trochę gęstszą. Na patelni rozlane rozpłaszcza się trochę, ale za to można ładnie rozprowadzić łyżką. Jeśli będzie trochę za gęste, dodać trochę mleka albo wody. Najlepiej sprawdzić podczas pieczenia pierwszego naleśnika, czy konsystencja jest odpowiednia :)

Smażymy na patelni lekko natłuszczonej albo po prostu beztłuszczowo. 


Farsz:

- 2 średnie czerwone cebule
- 500 g szpinaku mrożonego w liściach*
- 60 g soczewicy - u mnie czerwona i zielona
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy albo oleju

* najlepiej kupić świeży, ale wtedy ciężko oszacować ,żeby wyszło to 500 g


Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

Cebule podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Dodać szpinak, gotować, aż dobrze wyparuje, a zbędna woda prawie zniknie. Dodać ser feta, jogurt naturalny i przyprawy, ja lubię z dużą ilością pieprzu. 

Na koniec do szpinaku dodać ugotowaną soczewicę i wymieszać. 

Przygotować naczynie żaroodporne. Na naleśniki nakładać farsz, zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować jogurtem i położyć plastry pomidora.

Zapiekać w 180 stopniach przez ok.25 minut. Podawać z  jogurtem, ketchupem albo sosem - na co się ma ochotę :)


P.S. Danie miało być lekkie. Jeśli wolicie użyć więcej fety, oliwy,czy zamiast jogurtu śmietankę, to droga wolna. Bez problemu można modyfikować :)


SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz