poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasteczkowe babeczki z serem karmelowym.





Szybki, sprawny i dość efektowny deser. Warto go zrobić, ponieważ jest łatwy, bardzo smaczny i świetnie pasuje z sezonowymi owocami. Tak naprawdę są to ciasteczka czekoladowe, ser biały z masą karmelową i truskawki. 3 elementy , świetna całość!


Składniki: ( inspiracja: mojewypieki.com)

- 1.5 szklanki mąki  ( dodatkowo 2 łyżki - jeśli ciasto będzie za luźne)
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 szklanki maślanki lub kefiru
- 80 g masła
- 1/3 szklanki kakao
- 80 g cukru drobnego
- 3 łyżki miodu
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów albo migdałów

Masło roztopić z cukrem i miodem. Maślankę wymieszać z ekstraktem, dodać do lekko przestudzonego masła.

Mąkę wymieszać z sodą oczyczczoną i kakao. Dodawać do mokrych składników- cały czas mieszając. Ciasto musi być gęste, przy nakładaniu nie powinno za bardzo się rozpłaszczać, jedynie minimalnie. Jeśli będzie zbyt płynne, dodać dodatkową mąkę.
Na koniec wmieszać czekoladę i orzechy/migdały.

Blaszkę wysmarować tłuszczem. Nakładać niecałą łyżkę, trochę więcej niż pół i delikatnie rozpłaszczyć. Należy zachować odstępy,ponieważ ciastka urosną.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec ciasteczka przez 10-12 minut.

Masa serowa:

- 150 g sera naturalnego smietankowego, u mnie Turek
- 150 g twarogu białego półtłustego albo tłustego - u mnie mleczarnia Śrem. 
- 4 łyżki masy kajmakowej - można samemu zrobić wyliczoną ilość kajmaku albo kupić mleko w tubce karmelowe - też się świetnie sprawdzi -np. z Gostynia.
- 2 łyżeczki cukru z wanilią. 

Zamieszać i zmiksować blenderem. 

Ciasteczka lekko przestudzić. Układać ciastko, masę serową i truskawki drobno pokrojone, na to drugie ciasto , trochę masy i truskawka. Obok oczywiście można ułożyć więcej truskawek albo innych owoców.









                         Embed_yiq8msccz9gbleg0vygbyfnqioe0wgzz

2 komentarze: