wtorek, 4 czerwca 2013

Ciasteczka owsiane z bakaliami.




Ciasteczka powstały z potrzeby zrobienia komuś przyjemności - aby wywołać uśmiech na twarzy. Wiele można by upiec, ale ciastka są tym produktem, który cieszy bardziej. Małe, słodkie, na dwa kęsy... takie milutkie :) Owsiane tym bardziej bo zdrowe, a smak naprawdę niepowtarzalny: z miodem, karmelem, orzeszkami i bakaliami ... czyli nie oszczędzamy na dodatkach :)


Składniki:  ok. 30 ciastek

- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki rodzynek ( u mnie żółte i sułtańskie)
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1/3 szklanki migdałów blanszowanych
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej
- 3 łyżki miodu
- 150 gram masła
- 120 gram masy kajmakowej
- 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka

Orzechy, migdały pokroić w kostkę. Jeśli żurawina i rodzynki są spore, to również troszkę pokroić, może być na pół - ja tak właśnie robiłam. 

Wymieszać ze sobą płatki owsiane, żytnie, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, ziarna słonecznika, żurawinę, rodzynki. 

W garnku roztopić masło, dodać miód,  1/2 szklanki mleka i masę kajmakową. Wszystko wymieszać, musi mieć konsystencję ciekłą. Lekko przestudzić i wymieszać z suchymi składnikami. Ja łączyłam ręcznie: tak jakbyśmy wyrabiali ciasto. Masa będzie klejąca. 

Dodać rozmieszane 1 jajko i znów "zagnieść". Masę odstawić do lodówki na ok.40 minut.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
Na blaszce z papierem do pieczenia układamy ciasteczka. Najpierw formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego ,rozpłaszczamy i układamy  na blaszce. Można wtedy ciasteczka poprawiać, jeszcze bardziej spłaszczyć.

Pieczemy ok. 15 minut.

 Ja po 4 minutach zmieniałam pieczenie na samą górę, ponieważ ciasteczka od spodu szybciej się przypiekał, a mimo zmiany na samą górę , spód i tak jeszcze nabiera koloru, tylko spokojniej i mniej agresywnie - taki jest ten mój piekarnik. . 

Warto przetestować na sobie i upiec wersję próbną albo podczas pieczenia sprawdzić stopień zrumienienia od spodu. 

Ciastka są bardzo dobre, nie przesłodzone. Orzechy, bakalie, karmel i wiórki nadają aromat , a sam wypiek zyskuje na smaku :)
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz