niedziela, 26 maja 2013

Tort otrębowy z serem i polewą czekoladową - zdrowy.



Czas podzielić się niedzielnym świętowaniem. Co prawda nie moje święto, ale i ja się załapałam na kawałek tortu - zresztą mój wybór, więc chyba mi się należało ;) Pomimo presji smakowej -tort musi być udany, to chciałam podobać wyzwaniu kalorycznemu. Oba wymagania mogę odhaczyć na plus, duży plus. Torcik jest pycha i w ogóle nie odstaje od tych z maślanymi masami. Polecam, polecam , polecam! :D


Biszkopt: tortownica, średnica 24cm
- 5 jajek
- 3 łyżki ksylitolu
- 8 łyżek otrębów pszennych - zmielonych
- 3 łyżki mąki pszennej
- aromat waniliowy - do smaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo ksylitol i dalej ubijać na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać z aromatem i zamieszać widelcem. Dodawać powoli do białek. Dobrze wymieszać i odstawić mikser. Teraz do ręki bierzemy trzepaczkę. Do masy dodajemy otręby z mąką - mieszając delikatnie trzepaczkę , ruch góra-dół, aby dobrze napowietrzyć masę. 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piec przez ok.40 minut w 180 stopniach C. Od razu zrzucić na ziemię z wysokości 60 cm. Odstawić do piekarnika - już wyłączonego - aby ostygł. Dopiero wystudzony wyjmujemy z formy. Należy boki odseparować nożem :) 

Masa serowa:
- 600 g - serek naturalny niewielką ilością tłuszczu - u mnie 4%, chyba President. W wersji mniej dietetycznej, można użyć 250 g ricotty, też się świetnie sprawdzi.
- 300 g truskawek
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 120 g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego.
- 4 łyżki ksylitolu albo cukru brązowego, dodać też trochę stewii
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku + sok z cytryny

Ser włożyć do garnka. Dodać cukier/ksylitol i stewię, aromat waniliowy i podgrzać. Jak będzie ciepłe dodać masło i jedno żółtko - szybko zamieszać. Pilnować, aby żółtko dobrze się połączyło z masą, a masło roztopiło. Dodać 1 łyżkę budyniu i również energicznie zamieszać - najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę wystudzić - może być letnia. Żelatynę rozrobić we wrzątku z dodatkiem cytryny - dodać do masy serowej i zamieszać. 

Biszkopt przekroić na dwie części - dolna większa. Ułożyć pokrojone w paski truskawki. Wylać chłodną masę serową, przykryć drugim blatem biszkoptu. Przykryć folią i odstawić do lodówki albo w chłodne miejsce do stężenia - najlepiej na noc. 

Polewa czekoladowa:
- 30 g masła
- 20 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka, 0% albo 2%
- 2 łyżeczki mleka w proszku - odtłuszczonego


Masło roztopić z ksylitolem, dodać czekoladę. Do rozpuszczonej dobrze polewy, dodać kakao i mleko. Chwilę gotować i dodać mleko w proszku - zamieszać trzepaczką, uważać na grudki. Podgotować trochę i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Polewa trochę stężeje. 

Tort oblać polewą i ułożyć dla dekoracji talarki banana - u mnie akurat 1. Pamiętając o zamoczeniu ich w soku z cytryny. 

Wypiek gotowy, można się zajadać. 
Ładnie się prezentuje i super smakuje :D
A otrębowy biszkopt jest bardzo udany!













Embed_rqznvgqafgi35n0mf5ifc3gp3wvncqzz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz