piątek, 31 maja 2013

Torcik czekoladowy bez czekolady.



To uczucie braku wyrzutów sumienia; to uczucie , gdy rozkoszuję się jedzeniem'' to uczucie, kiedy wiem,że to jest zdrowe' to uczucie zadowolenia, kiedy zamierzony wypiek się udaje... tyle emocji wokół jednego ciasta, ale wszystko jest uzasadnione.

Pyszne , wilgotne, czekoladowe ciasto: bez czekolady, z niewielką ilością tłuszczu, na mące pełnoziarnistej... to jest naprawdę czekoladowy raj. Torcik wydaje się być bardzo ciężki, ale jest tak pyszny,że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Wypróbujecie, to sami się dowiecie ;)




Składniki: u mnie tortownica 24cm, ale polecam użyć mniejszej. 

- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( ja zrobiłam mieszankę: 1/2 + 2 łyżki pszenna pełnoziarnista, 1/4 orkiszowa, 1/4 owsiana) 
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- aromat waniliowy
- 150 g daktyli + 1/2 szklanki wody 
- 3 jajka
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao - ciemnego
- 40 g migdałów blanszowanych
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1/3 szklanki oleju - ja dałam niecałą 1/3, trochę więcej niż 1/4 :)
- 2 łyżki orzechów laskowych

Wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąki - jeśli używamy kilku. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sól.

Migdały podprażyć na patelni i zmiksować na mączkę.  Orzechy laskowe pokroić w drobną kostkę i również podprażyć.

Daktyle podgotować w wodzie, jak będą miękkie - zblenderować. 
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać pastę daktylową, maślankę i olej. Zmiksować krótko. 
Do suchych składników dodać mączkę migdałową, orzechy laskowe i mokre składniki. Wymieszać energicznie, do połączenia składników. 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować delikatnie tłuszczem. Wylać masę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i czekać ,aż ostygnie. Wyjąć z tortownicy jak będzie zimne, a jeśli już nie możemy się doczekać - to po prostu letnie.

Udekorować cukrem pudrem - u mnie jest to cukier brązowy. Można również użyć jakiegoś serka.  Ułożyć na wierzchu świeże owoce. 

Torcik jest gotowy.
Pycha! Smacznego :)














Embed_rqznvgqafgi35n0mf5ifc3gp3wvncqzz     Embed_psxjcsb1hdqjuijgyroxwbw4ovsotwzz

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, szczególnie udekorowany owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, ale to musiało być pycha !! te owoce <3

    OdpowiedzUsuń