wtorek, 7 maja 2013

Tarta ze szpinakiem - bardzo zdrowa! :)



Tak, tak... zielenina powraca! Wiosenna kuchnia już puka do drzwi, a gości należy przyjmować! Ten akurat zawita na dłużej. Oby ta wiosna trwała i trwała , a do tego ciepła z pełnym słońcem! Dziś też lekko, zdrowo, zielono i witaminowo :) Co prawda tarta, ale wiadomo,że nikt ciasta sam całego nie zje :D Składniki proste, łatwe do kupienia, oprócz masła i mąki, reszta jest baaardzo zdrowa :)

Spód do tarty: tortownica ok. 26 cm średnicy
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka otrębów.

Dwa rodzaje mąki wymieszać z solą i otrębami, posiekać z masłem. Dodać żółtko wymieszane z wodą. Szybko zagnieść. Zawinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Ciasto wyłożyć na tortownicę, nakłuć widelcem i zapiec przez 10 minut w 190 stopniach C. 

Farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego w liściach
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki żytniej
- 100 ml mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g szynki drobiowej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz. 

Cebule przysmażyć na oliwie. Dodać szpinak. Wymieszać i chwilę smażyć. Gdy będzie już całkowicie rozmrożony i dość ciepły, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Następnie mąkę żytnią i dodatkowo można użyć jeszcze otrębów.Jak przyprawy zaczną wydobywać zapach, dajemy jogurt naturalny. Chwilę mieszamy, musi powstać coś na bazie sosu śmietanowego, oczywiście z jogurtu :D Szpinak jest gotowy. Teraz należy go trochę wystudzić. 

Jajko roztrzepać z mlekiem. Szynkę pokroić w kostkę. Na przestudzone ciasto układamy szpinak, zalewamy jajkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy szynkę. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut. 


Proste i zdrowe :)
Smacznego! 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz