środa, 29 maja 2013

Strucla z warzywami.






Takie kolacje to ja lubię, nawet jeśli są o nieprzyzwoitej porze... dzisiaj na stole królowała strucla z warzywami. Ciasto drożdżowe, to nie tylko słodkie wypieki, ale również świetny kompan wytrawnych dodatków. Sama strucla jest idealnym rozwiązaniem dla licznej grupy głodomorów ;) Świetne rozwiązanie na kolację, obiad , a nawet na imprezę. Nie będę dalej zanudzać, niech wypiek sam się wybroni, a jestem pewna,że nie będzie miał z tym problemu :)





Składniki na ciasto:

- 370 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 łyżki soli
- 35 g drożdży
- 120 g masła - roztopionego.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/2 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki pszennej jasnej i odstawić na 15 minut. Pozostałe mąki wymieszać ze sobą, dodać sól. Do miski z mąkami dodać rozczyn i jajka. Miksować, aż składniki się połączą w całość - jeśli będzie dobre, to nie dodawać reszty mleka, jeśli zbyt suche - wtedy go użyć. Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie gładkie, elastyczne i niezbyt klejące.

Uformować kulkę, włożyć do miski wysmarowanej olejem - pędzelkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 1- 1.5h - do podwojenia objętości.

Farsz:

- 500 g pieczarek
- 3 średnie czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej - surowej + woda do ugotowania
- 2/3 pory - biała część
- szynka - u mnie 8 plasterków drobiowej
- 2 garści rukoli - tak na oko.
- 1 łyżka Maggi
- 1 łyżeczka oregano
- 5 ząbków czosnku
- świeża natka pietruszki
- 60 g sera wędzonego - pokrojonego w kostkę.
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżki masła - do pieczarek
- 3 łyżki śmietany 12% albo 3 łyżki mleka -
- 1 łyżka mąki - do pieczarek.
- 1 łyżka jogurtu

Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
Ząbki czosnku zawinąć w papier do pieczenia - każdy osobno, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika - na najwyższy szczebel.. Podpiekać czosnek, aż będzie miękki. Powinno to zająć ok. 10 minut.

Pieczarki obrać, pokroić według upodobania. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać śmietanę, sól, pieprz, przyprawę Maggi i mąkę. Zamieszać i dodać 1 łyżkę masła. Jeśli będą zbyt suche, dodać trochę śmietanki albo mleka. Odstawić do ostudzenia.

Cebule i paprykę pokroić w kostkę, por w półkola. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać sól, pieprz, oregano. Pod koniec wrzucić rukolę i świeżą natkę pietruszki - zamieszać i odstawić.

Przygotowanie:

Na początku chciałam zaznaczyć, że ciasta wyszło u mnie trochę więcej, niż potrzebowałam. Odłożyłam kulkę wielkości  jabłka - strucla nie zmieściłaby mi się na blaszkę... Najlepiej dopasować do wielkości blaszki i wtedy ewentualnie odłożyć. 

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta -  dość szeroki, aby móc ze spokojem ułożyć farsz. Grubość ok.5-7 mm, nie może być cienkie. Posmarować miękkim czosnkiem, następnie delikatnie ketchupem. Dodać najpierw pieczarki, później ser wędzony,  farsz z cebuli i pory, a na koniec soczewicę. Wyrównać, zostawiając 5 cm wolnych brzegów. Zawijać od lewej do prawej - chwytamy dłuższy bok , strucla ma być dłuższa niż grubsza - chociaż w sumie nie jest to ,aż tak istotne :)

Ciasto można udekorować częścią pozostałego ciasta. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wyłożyć na blaszkę i odstawić na 20 minut ,aby odpoczęło.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok.45-50 minut - do momentu, aż strucla nabierze złotego koloru.

Podawać od razu, na gorąco , z sosem, ketchupem, chrzanem, majonezem itd. Można też zajadać się samą struclą.

Smacznego
Naprawdę warto! :)











Embed_tay8cwyhg0ijswh4efx6bdb0d1l4awzz

1 komentarz:

  1. ciekawa propozycja. strucla robi wrażenie. Pozdrowienia z Kuchni Marlenity

    OdpowiedzUsuń