niedziela, 5 maja 2013

Spanakopita, czyli ciasto filo ze szpinakiem!



Grecki przysmak: Spanakopita: szpinak z fetą w cieście filo. Nazwa bardzo dziwna, obca, trochę skomplikowana... ale danie nie jest wyszukane. Co nie znaczy, że niesmaczne :) W kuchni lubię proste rozwiązanie i uważam,że kiedyś w czasach, którym obce były różne ulepszacze, a dania były obifte w naturalne składniki, które dziś kosztują baardzo dużo i widnieją pod nazwą "eko" , wszystko smakowało lepiej! Ten przepis również składa się tylko z kilku składników, bez dodatków dziwnych przypraw, składników , których wymawianie sprawia zakłopotanie. Po prostu... proste i smaczne! :)


Składniki:
- ciasto filo - 10-12 arkuszy
- pęczek pietruszki
- ser feta - 100 g
- szpinak w liściach , użyłam mrożonego - 1 opakowanie, 450 g
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny - 150 g - gdy nie używamy fety ( chciałam zrobić lżejszą wersję , stąd bez fety). Jeśli z fetą, to jogurtu 80g
- 2 łyżki otrębów żytnich - opcjonalnie, dla wartości odżywczych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak usmażyć, dodać połamaną fetę, pokrojony czosnek, otręby , przyprawy. Na koniec jogurt. Zamieszać i chwilę podsmażyć.

Przygotować naczynie żaroodporne - takiej wielkości jak moje - jest na zdjęciach. Wysmarować oliwą. Nałożyć pierwszy arkusz ciasta, pędzelkiem rozsmarować oliwę i tak jeszcze 4-5 arkuszy - według upodobania. Na ostatni arkusz posmarowany oliwą nakładamy cały szpinak. Przykrywamy 4 albo 5 arkuszami ciasta każdy smarując. Wystające boki trochę przycinamy albo wykładamy nimi wierzch. 
Ostatni arkusz smarujemy oliwą. 

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C. Wkładamy naczynie i zwiększamy temp. do 180 stopni C. Pieczemy , aż się zrumieni - u mnie ok.25 minut. 

Podajemy na ciepło , jak i na zimno! 
Smacznego :)


P.S. Mój wierzch jest bardzo pokruszony, ponieważ używałam domowego ciasta filo i na górę dałam połamane skrawki. Polecam jednak użyć ładnego arkuszu , równego, który przykryje cały wierzch.















3 komentarze:

  1. w tym roku zakochałam się w szpinaku, tak więc boskie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm kuszące, uwielbiam szpinak, do tego w tym cieście musi nieziemsko smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bedac w Grecji pomagałam w przygotowaniu tego ciasta .Kilka warstw ciasta ,przekładanych farszem .Farsz był przygotowany ze szpinaku ,marchewki, pietruszki zielonej ,dyni i liści mlecza ,sera feta i przypraw .Smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i zimno .Gospodyni była znana w okolicy z pieczenia tego ciasta na wesela lub inne imprezy.Smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń