sobota, 11 maja 2013

Placki jaglane z musem rabarbarowym!


Piękna pogoda, słodkie śniadanie, herbata i świeże powietrze , to jest to,czego cały czas mi brakowało. Posiłki w plenerze zawsze lepiej smakują, potwierdzić mogą to: grill i piknik. Trochę rozpusty było, ale już niedługo powrót do rzeczywistości i ... nauka, okres "egzaminowy" już tuż tuż - a tak fajnie było móc beztrosko gotować, smażyć, piec , ach. Ale zawsze to co dobre szybko mija. Liczę na to,że sesja i egzamin licencjacki też szybko miną, chociaż do dobrych rzeczy nie należą! 

Ale po co od rana zaprzątać sobie myśli, lepiej skupić na pysznym śniadaniu, a dziś oferuję bardzo zdrowe placki jaglane z musem rabarbarowym i według upodobań dodatkiem np. brązowego cukru,czy owocowego soku ;)



Składniki:

- 100 g kaszy jaglanej
- ok. 300 ml wody
- 200 g rabarbaru
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka otrębów
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru +stewia
- 1 jajko
- 1 łyżka zmiksowanych płatków owsianych

Kaszę opłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości - 10-15 minut. 
Rabarbar pokroić w kostkę i zaparzyć, zostawić na sitku. Ugotowaną kaszę lekko wystudzić. Wymieszać ją z mlekiem , mąką, otrębami, cukrem i stewią. Na koniec wbić jajko i dobrze wymieszać. 

Rabarbar dobrze odsączyć od wody. Zmiksować blenderem, dodać miód i płatki owsiane. Jeśli będzie troszkę za rzadki , dodać np. trochę kaszki manny, otrębów albo więcej mąki owsianej. 

Placki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu albo beztłuszczowo. Podawać na ciepło z musem i innymi dodatkami - jeśli macie ochotę :)

Przepis prosty, smaczny, zdrowy :)
Idealny na długie śniadania!


















Embed_rqznvgqafgi35n0mf5ifc3gp3wvncqzz       Embed_fegmgisrcnbzxsxtxs78vsyhgy1fqqzz

1 komentarz: