piątek, 3 maja 2013

Jabłka z cynamonem w cieście filo!


Po raz kolejny filo! Dużo pracy i czasu poświęciłam na jego własnoręczne zrobienie. Mrozić nie chciałam, czas przechowywania w lodówce już dobiegał końca. Trzeba było je wykorzystać! Przy okazji zdecydowałam się na udział w akcji na durszlak.pl, a ten przepis pasuje idealnie ;)

Jeszcze przed spaniem.... jabłka z cynamonem, rodzynkami i migdałami w cieście filo , udekorowane zdrowym sokiem z owoców. Po przestudzeniu smakują jak... ciastka serwowane przez Mcdonalds - a nawet lepiej! Są zdrowe, smaczne, owocowe, z niewielką ilością tłuszczu i cukru! Same plusy :)


Składniki: ( na 3 porcje)
- 6 płatów ciasta filo
- 750 g jabłek - całych, przed obieraniem
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej. 
- olej/oliwa do ciasta filo

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i gotować. Podlać wodą. Dodać cukier, migdały i przyprawy. Jabłka powinny być miękkie z delikatnym sosem.

Przygotować ciasto filo - ułożyć je pionowo.
Na każde ciastko przypadają 2 arkusze. Pierwszy arkusz posmarować delikatnie oliwą - pędzelkiem, ułożyć ok. 2-3 łyżek jabłek na górze ciasta. Zawinąć do siebie. Ułożyć tę roladkę na drugim arkuszu również posmarowanym oliwą. Zawinąć i ułożyć na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia. 

Tak samo postępować z pozostałymi dwoma ciastkami. Wierzch jeszcze raz posmarować troszeczkę oliwą - koniecznie pędzelkiem. 

Ja używałam domowego ciasta filo, które nie miało równych wymiarów. Wasze ciastka na pewno będą bardziej estetyczne :D

Jabłka w cieście pieczemy do zrumienienia, u mnie było to 25 minut. 
Na koniec skropić delikatnie sokiem owocowym. Podawać na ciepło, jak i na zimno! 
Smacznego :)

P.S. Przepis bierze udział w akcji " Naturalna słodycz" ;)














3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam tego ciasta, ale wygląda to tak pysznie , ze chętnie bym spróbowała choć jeden rulonik z jabłuszkiem *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliczne dzięki :D Ciasto jest bardzo kruche, taka odchudzona wersja ciasta francuskiego ;) Można je kupić w dobrych sklepach albo delikatesach np. Alma, ale ponoć jest drogie. Składniki nie są wyszukane, ale cena bierze się pewnie stąd,że jest ciężkie do wałkowania. W smaku jak dla mnie jest lepsze już na zimno ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. przyznam się nieskromnie, że lubię te ciacha mcdonaldowe i dlatego chętnie bym też spróbował twojej odchudzonej wersji, muszą być pyszne. pozdrówki

    OdpowiedzUsuń