czwartek, 30 maja 2013

Fasola do nieba.




Fasola w kolejnym wydaniu, tym razem "blondie". Ostatnio czekolada, dziś wersja jasna. Skoro fasola czerwona sprawdziła się dobrze, to czemu nie biała. Mogę stwierdzić,że jest tak samo wdzięczna w wypiekach. Bardzo smaczna wersja ciasta fasolowego, z  płatkami owsianymi i owocami - zarówno suszonymi, jak i świeżymi. Wystarczy chwytać za łyżeczkę i dać sobie chwilę relaksu - ciasto wystarczy, aby ten czas był bardzo przyjemny ;)




Składniki: tortownica, średnica: 24cm

- 500 g białej fasoli z puszki - po odsączeniu
- 1.5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 0.5 szklanki rodzynek
- 2/3 szklanki płatków owsianych- błyskawicznych + 2 łyżki
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych , u mnie czekolada gorzka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- stewia albo 3 łyżki ksylitolu/miodu
- 1/2 szklanki musu jabłkowego , u mnie: 1 jabłko gotowane i zmiksowane. 

W pierwszej misce: fasola, mleko, rodzynki, daktyle, mus jabłkowy, olej, aromat waniliowy
W drugiej misce: mąka pszenna, płatki owsiane,cynamon,  proszek do pieczenia, soda oczyszczona, stewia/ksylitol/miód. 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, ale stopniowo. Proces miskowania dzielimy na porcje. Część suchych i część mokrych składników - miksować, aż będzie ładna masa. Wyłożyć i postępować tak dalej, aż wszystkie składniki zostaną zmiksowane. Polecam miskować w kubku nakładanym mikser, zamiast blendera. 

Zmiskowaną masę wymieszać z suszoną żurawiną, 2 łyżkami płatków owsianych całych i płatkami czekoladowymi. 
Piec w 170 stopniach C przez ok.45-50 minut. Odstawić do wystudzenia - może być letnie.

Polewa czekoladowa:

- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru brązowego , można użyć stewii , żeby było bardziej słodkie
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka masła

Mleko wymieszać z kakao i cukrem. Podgotować. Dodać żółtko i masło - szybko zamieszać i chwilę gotować. Mieszać, aż trochę zgęstnieje. Teraz dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać tak,aby nie powstały grudki. Jeśli się pojawią - zmiksować blenderem. Trzymać na ogniu jeszcze chwilę - ok. 3 minut jeszcze. Masa musi przypominać trochę budyń. 

Na letnie albo wystudzone ciasto ułożyć polewę i owoce: u mnie domowe gruszki z z syropu i truskawki. 

Ciasto jest bardzo dobre, może przeszkać tym, którzy nie przepadają za posmakiem płatków, ale poza tym jest przepyszne. Czekolada i żurawina bardzo dobrze się komponują, a fasola oczywiście jest niewyczuwalna. 

Polecam, bo jest bardzo zdrowa alternatywa :)
Smacznego!









Embed_rqznvgqafgi35n0mf5ifc3gp3wvncqzz Embed_psxjcsb1hdqjuijgyroxwbw4ovsotwzz



1 komentarz:

  1. fasolowe ciasto uwielbiam, muszę je na dniach powtórzyć, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń