wtorek, 21 maja 2013

Domowe lody waniliowe :)



Sezon lodowy już rozpoczęty. Sklepy oferują wiele smaków, rodzajów, firm... ale skład lodów jest trochę niepokojący. Po co dawać wiele dziwnych produktów do tak prostego deseru, jakim są lody. Wystarczy mleko, śmietana, cukier, mikser, aromat , a w niektórych wersjach również żółtka. Za to w sklepach na prawie każdym opakowaniu znalazłam tonę niepotrzebnych ulepszaczy , tłuszcz utwardzony - bardzo niezdrowy, i oczywiście różne dziwne nazwy. 

Dlatego polecam robić lody samemu. Są zdrowe, bardzo smaczne i proste - nawet dla tych, którzy nie mają maszynki do lodów - w tym JA! :) 

To jest naprawdę zdrowa wersja :) Ten post będzie poświęcony lodom waniliowym bez śmietany , z ksylitolem , ubite za pomocą miksera!



Składniki:

- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - u mnie 400g ( można zastąpić odtłuszczonym, 4% tłuszczu)
- 1/2 szklanki mleka normalnego, np. 0%, 2%
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cukru białego
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
- ziarenka wanilii- opcjonalnie
- 4 żółtka

Dwa rodzaje mleka ubić z cukrem, aż się rozpuści, dodać aromat waniliowy. Żółtka rozmieszać za pomocą widelca - dodać 1/2 szklanki mleka do nich - bardzo dobrze zamieszać. Przelewać do pozostałej, większej ilości mleka i szybko miksować. Masę przelać do garnka i gotować na małym ogniu - masa zmniejszy objętość, ale to jest naturalny proces. Gotować dość długo, aby mieć pewność, że żółtka nie są surowe :D Jestem przewrażliwiona na tym punkcie ;) Jak masa zrobi się naprawdę ciepła, będzie parować, to gotować jeszcze jakieś 15 minut , nie zapominając o mieszaniu! Uważać również, żeby masy nie doprowadzić do wrzenia.

Garnek włożyć do miski z zimną wodą. Ubijamy mikserem - masa trochę się spieni i też szybciej ostygnie. Jak już będzie letnia, wkładamy do zamrażalnika. Po 1h wyciągamy, ubijamy mikserem, dość długo - nawet 15-20 minut . Masa powinna powiększyć swoją objętość. Znów włożyć do zamrażalnika, teraz na ok. 2h. Znów zmiksować masę - kolejne 15 minut. Na tym zakończymy miksowanie. Odkładamy lody do zamrażalnika i czekamy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Podczas miksowania po lekkim zmrożeniu masy można dodać np. trochę bakalii, orzechy albo inne dodatki.

Ja zrobiłam tradycyjną wersję lodów waniliowych, takie lubię najbardziej :) A te sklepowe mogą się schować :D
Całość lodów ma jakieś 1000 kalorii, więc to nie jest zatrważająca liczba, tym bardziej,że trochę porcji będzie.

Smacznego!













2 komentarze:

  1. pycha lody, zapraszam do zabawy w 11 pytań, nominowałam Twoj blog :). Pełna lista nominowanych na moim blogu. POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) już się "załączyłam" do zabawy :D

    OdpowiedzUsuń