piątek, 10 maja 2013

Dietetyczne clafoutis z rabarbarem!




Dziś pod lupę trafia clafoutis z rabarbarem. Wersja bardziej dietetyczna, mniej zbita, lekko kwaśna, ale smaczna i zdrowa!

Tak jak wspomniałam wcześniej... trochę odchudzamy kuchnię -na jakiś czas przynajmniej, stąd nie jest to przepis na tradycyjny francuski deser, ale na jego mniej kaloryczną modyfikację :)

Domownikom zasmakowała taka wersja, a sezon na rabarbar należy wykorzystać!


Składniki: 4 porcje,  naczynie okrągłe, średnica 22cm
- 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru + stewia
- aromat waniliowy
- 250 ml mleka , najlepiej chudego
- 40 g płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 4 łyżki mąki żytniej , tutaj typ 720

Rabarbar pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem. Zostawić na 5 minut. Odcedzić i pozostawić na sitku.
Jajka ubić z cukrem , stewią i aromatem waniliowym. Mieszać tak długo, aż powstanie jasnożółta masa. Płatki owsiane zmiksować. Wymieszać z mąką i otrębami. Dodać do masy jajecznej. Zamieszać albo zmiksować tak aby nie powstały grudki. Połączyć z mlekiem i zamieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem, można dodatkowo obsypać zmielonymi płatkami owsianymi. Wyłożyć rabarbar i zalać masą. Wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Zapiekać przez ok. 1 godzinę.
Podawać na ciepło albo na zimno, z jogurtem, sokiem, dodatkiem dżemu ,czy kakao! :)

Pożywne, zdrowe i niskokaloryczne. Po moich roboczych obliczeniach wychodzi ok. 210 kcal na porcję.








1 komentarz:

  1. Clafoutis z rabarbarem jeszcze nie próbowałam.
    Ciekawa jestem smaku.
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń