sobota, 18 maja 2013

Bomba witaminowa i smakowa,czyli pyszny rarytas w pucharkach!



Ach, ta weekendowa rozpusta :) Tak jak w pośród tygodnia potrafię jeszcze odmówić sobie słodkiego, tak w weekend jest to niemożliwe. Deser jest nieodłącznym elementem. Co nie znaczy,że od razu bardzo kaloryczny, ale za to musi być bardzo smaczny.

Dziś serwuję pyszny pucharkowy deser, pełen witamin, mieszaniny ciepła z zimnym, gładkiego i chrupiącego, słodkiego i lekko kwaśnego. Jest stworzony na ciepłe dni :) A najprawdziwsi smakosze słodyczy na pewno będą zadowoleni :)



Przepis: 2 porcje 

- 2 średnie jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- 1 banan
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki pokrojonych płatków migdałowych i orzechów włoskich - razem 3 łyżki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 żółtko
- ok.3 jogurtów naturalnych
- 1 łyżka soku owocowego gęstego.

Na początek bananowe lody. Jeden jogurt , banana pokrojonego w talarki i 2 łyżki ksylitolu miksujemy blenderem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mieszamy widelcem. Wstawiamy na mały ogień. Gotujemy ok. 10 minut, pamiętając o mieszaniu. Chłodzimy najpierw w misce z zimną wodą, później wstawiamy do zamrażalnika, aż nabierze konsystencji lodów - ok. 1.5h. Ilość lodów jest większa, niż potrzebujemy. 

Jabłka obieramy i kroimy. Wkładamy do garnuszka, dodajemy trochę wody i gotujemy. Można dodać trochę cynamonu, ja jednak wolałam pozostawić je w bardziej neutralnym smaku. Gotować , aż będą bardzo miękkie , jakieś 20 minut. Przed bezpośrednim nakładaniem można je jeszcze podgrzać.

Pomarańczę kroimy i podsmażamy z łyżeczką miodu. Orzechy z migdałami prażymy na suchej patelni - można dodać odrobinę oliwy. 

Trzeci jogurt mieszamy z łyżką ksylitolu i odrobiną soku z cytryny. 
2/3 kolejnego jogurtu mieszamy  z sokiem owocowym - najlepiej malinowym albo truskawkowym. 

Płatki owsiane rumienimy w piekarniku na papierze do pieczenia - ok. 5 minut, kontrolować długość, warto zamieszać w czasie ich "suszenia". 

Układanie w pucharkach. 

Na sam spód wkładamy jogurt naturalny z cytryną i ksylitolem - u mnie to było ok. 3 łyżek. Na to warstwa płatków owsianych. Następnie ciepłą pomarańczę, kiwi, ciepłe jabłka. Na to jogurt z sokiem owocowym. Na wierzch prażone migdały i orzechy ( najlepiej prosto z patelni, aby również był ciepłe), 2-3 łyżeczki lodów bananowych i łyżeczka brązowego cukru. Ja dodałam jeszcze odrobinę soku owocowego ;)

Podawać od razu , aby pomarańcza, jabłka i prażone orzechy z migdałami były jeszcze ciepłe!

Deser jest wyśmienity, lekki, posiada wiele struktur, a podanie w pucharku pozwala na odkrywanie każdej warstwy po kolei :)
Smacznego!







Embed_rqznvgqafgi35n0mf5ifc3gp3wvncqzz




1 komentarz: