wtorek, 30 kwietnia 2013

Tarta z pieczarkami, porem i szynką!




O tak, już jutro majówka! właściwie, to już dzisiaj , po obowiązkach :) Ten czas chyba zawsze ( przynajmniej ja tak pamiętam) spędzałam na świeżym powietrzu, przy pięknej pogodzie. Dni majowe były też okazją do pierwszego grilla. Wtedy rozpoczynamy sezon. W tym roku będzie inaczej. Na zewnątrz pochmurno, ale w sercu i głowie już jest na stałe zarejestrowane,że majówka.... to czas dobrego jedzenia! 


Każdy sobie umila , jak lubi... jeśli ktoś chce spędzić ten czas w towarzystwie smacznych potraw - nie tylko oczywiście, to polecam do wypróbowania kruchą tartę na słono. Na jej spodzie zagościły pieczarki, por, szynka, papryka, jogurt naturalny i wiele innych... Kto chce poznać cały skład, proszę zjechać niżej :)





Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła - zimnego
- 1 jajko
- 2/3 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem. Dodać 1 jajko i szybko zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok.40 minut. 
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy - boki powinno wystawać trochę ponad , ponieważ podczas pieczenia się skurczą. Nakłuć spód i boki widelcem. Jeśli ciasto zbyt się ogrzało podczas wałkowania, warto włożyć do lodówki na 5 minut. 
Tartę podpiec w 190 stopniach C przez ok. 15 minut. Powinno tylko lekko się zrumienić, ale delikatnie :)

Odstawić do przestudzenia.

Farsz:
- 1 papryka
- 1 duży por
- 700 g pieczarek
- 100 g jogurtu naturalnego.
- 200 g dobrej szynki drobiowej.
- 2 ząbki czosnku
- 50 g serka topionego maasdamer - taki prostokąt ;)
- 1/3 szklanki śmietany 12% płynnej, nie kwaśnej!
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej, można użyć również żytniej, czy orkiszowej.
- 1 jajko
- sól, pieprz , 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Por pokroić i sparzyć wrzątkiem. Odczekać chwilę , a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Podczas smażenia, zamiast dolewać tłuszcz, warto podlać wodą. 

Pieczarki obieramy i kroimy - kształt według uznania, jednak niezbyt cienko. 
Dodać do pora i smażyć. Jak woda z pieczarek wyparuje, można zwiększyć gaz i przyrumienić pieczarki :) 
Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do pieczarek z porem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Podczas gotowania podlewać mlekiem. 
Odmierzyć 1/2 szklanki i z tej ilości dodawać do farszu. Mleko dobrze zastępuje śmietanę, do tego jest mniej kaloryczne. Po dodaniu całej ilości mleka i jego "wsiąknięciu" w farsz, dodać 2 łyżki mąki i zamieszać. Chwilę podsmażyć, aby zniwelować smak mąki. 
Na koniec, dodać jogurt naturalny i serek topiony. Szybko wmieszać i dosłownie 2-3 minuty smażyć. 
W farszu powinien powstać delikatny sos, pieczarki powinny być obtoczone w tym sosie - gęstym. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajko roztrzepać ze śmietanką. Dodać trochę pieprzu. 

Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Zalać jajkiem ze śmietaną. Na wierzch posypać pokrojoną w kostkę szynkę. 
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. 

Podawać gorące :)
Smacznego!
Aaaaa, udanej majówki :D













3 komentarze:

  1. Hmm... chyba wygląd tarty mnie nie przekonał, choć uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty.

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam cieszyła zarówno oko,jak i brzuchy :) Pozdrawiam.

      Usuń