wtorek, 2 kwietnia 2013

Sernik - tradycyjny i bardzo kremowy!




     Pyszny tradycyjny sernik... taki, który rozpływa się w buzi, a przy nakładaniu na łyżeczkę słychać kremowe 'mazgnięcie'. Sernik jest bardzo aromatyczny, ze śmietanową nutką, bardzo polski i przy tym nieziemsko uzależniający!

Składniki na spód:  forma 38 x 23
- 1/2 kostki margaryny /masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie absolutnie banalne. Wszystkie składniki należy zagnieść, dlatego warto jest mieć miękkie masło. Można na początku wrzucić składniki do miksera, jak się połączą , wyłożyć i delikatnie zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyłożyć dużą blaszkę papierem i wypełnić ciastem. Nie polecam wałkować, lepiej zetrzeć, albo wykładać rękami. Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C - ma być delikatnie złoty.

Składniki na masę serową:
- 1.4 kg twarogu półtłustego
- 8 jaj - oddzielnie białka i żółtka, 8 żółtek, 6 białek
- 7 łyżek kaszy manny
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80g)
- 250 g masła - temp.pokojowa
- 400 g cukru + cukier waniliowy
- 300 ml śmietany
- bakalie- opcjonalnie

Ser biały zblendować, zmiksować - nie jest to konieczne, ale wtedy jest bardziej gładki. Masło utrzeć - ma być jasne i dość puszyste, wtedy zacząć dodawać powoli twaróg. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i kremową masę, dodać ją do sera z masłem - ucierać energicznie, niezbyt długo.

Dodać kaszkę manną i budynie. Białka ubić na sztywno, to samo zrobić ze śmietaną - w oddzielnej misce. Delikatnie wmieszać śmietanę i białko z 6 jaj - nie dajemy pozostałych 2 białek- masa byłaby zbyt płynna i niepotrzebnie napowietrzona. Wymieszać szybko, energicznie, tylko do połączenia składników.

Wyłożyć na ostudzony spód. Sernik należy piec w 160-170 stopniach C przez 1h-1h10min. Należy kontrolować wypiekanie. Jeśli zacznie pękać i zbyt szybko się rumienić, zmniejszyć temp. na 150 stopni i przykryć wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i studzić w nim przez 1h.

Sernik i tak może delikatnie popękać- mi w jednym miejscu tak się stało ( widać na zdjęciu). Warto też zafundować sernikowi pieczenie w kąpieli wodnej, wtedy bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie gładziutki i równiutki, ale czas pieczenia również się wydłuży... a mnie czas już gonił ;)

Wierzch polałam cytrynowym lukrem . Do lukru dodałam sporą ilość soku z cytryny. Smak i gęstość lukru według upodobań.

Życzę smacznego!
Niech smak sernika Wam służy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz