czwartek, 18 kwietnia 2013

Sernik dwukolorowy. Masło orzechowe + dżem wiśniowy :)



   Jak to mówi nasz tata "każdy sernik jest dobry"... ale zawsze jakiś króluje, tym razem bardzo dobrze sprawdził się sernik dwukolorowy i dwusmakowy. Masło orzechowe to warstwa dolna , jedząc górną próbujemy sera z dżemem wiśniowym. A wszystko na ciasteczkowym spodzie, oblane polewą czekoladą i okraszone połamanymi krówkami. Sernik bardzo i to bardzo kremowy, rozpływa się w ustach, niebo w gębie.... zresztą jak to przy sernikach bywa - znika w mgnieniu oka! ;) 

       Przepis pochodzi z kanału cookingchanneltv.com, autorstwa Zoe Francois, lekko zmieniony :)





Pogoda jest już wspaniała, oby już nic się nie zmieniło. Wraz z lepszym nastrojem pojawia się większa ochota na rozpieszczanie kubków smakowych. Światowy dzień czekolady ( piszę z małej, bo nadzwyczajnym świętem nie jest) przemknął obok mnie niezauważony, ale za to odbiłam sobie tym sernikiem. 

Najgorsze jest to,że w miarę jedzenia apetyt rośnie... na same desery , jak i na ich pieczenie. Problem tylko z konsumpcją, przesyt nie jest dobry . A tyle pomysłów, przepisów szaleje po mojej głowie, chcą się wydostać, przejść swój test, zdać go oczywiście na 100% i zagościć u Nas na zawsze! Tylko jak tu z czasem wyrobić... szkoda,że wehikuł czasu albo urządzenie do jego zatrzymywania  jest tak nierealne... ale można chociaż uciec w krainę przyjemności i tam na chwile odpłynąć :)


Składniki: tortownica

1) Spód:
- 150 g ciastek zbożowych, użyłam "Złotokłose" albo digestive
- 70 g roztopionego masła

Ciastka zmielić , dodać masło i wyłożyć nimi formę. Podpiec przez 10 minut w 170 stopniach C.

2) Masa serowa:
- 1 kg sera kremowego typu "serek śmietankowy naturalny"
- 1.5 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany gęstej 12% albo 18%
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki dżemu gęstego, jak galaretka, najlepiej bez owoców
- 50 g zmielonych orzechów

Ser wymieszać dobrze. Dodać cukier i śmietanę. Następnie powoli dodawać jajka i żółtka. Na koniec dodać aromat waniliowy i kaszkę manną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać masło orzechowe i zmielone orzechy. Do drugiej dżem.

Na spód wylać najpierw masę serową orzechową. Dobrze rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch delikatnie     nakładamy masę wiśniową. Najlepiej użyć lejka i rozprowadź po całej powierzchni.

Sernik pieczemy w 170 stopniach C przez 70 minut.

3) Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 ml kremówki albo śmietany 36% - użyłam tej drugiej opcji :)
- 2 łyżki mleka w proszku- jeśli będzie za rzadkie.

Na lekko ostudzony sernik nakładamy polewę czekoladową i czekamy , aż ładnie stężeje i ostygnie. Jednak ostrzegam - może to trochę potrwać ;)

Na wierzch możemy nałożyć startą czekoladę, krówki, wiórki migdałowe alb orzechy.

Sernik pierwsza klasa!
Może nie widać, aż tak dużej różnicy w kolorach, ale w smaku to naprawdę czuć. 
Muszę przyznać, że samego masła orzechowego nie lubię, ale w wypiekach jest super!




















3 komentarze:

  1. Czysta rozpusta :)
    Ja to bym chciała czasami godziny porozciągać... Ale się niestety nie da...

    OdpowiedzUsuń