piątek, 5 kwietnia 2013

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i porem - smacznie i zdrowo! :)


         Pyszne naleśniki z dodatkiem otrębów żytnich i mąki razowej żytniej, do tego farsz z kurczakiem, porem, pieczarkami i cebulką. Naleśniki w środku posmarowane pieczonym czosnkiem i "kremem" z pieczonej papryki. Pożywne, smaczne i przede wszystkim zdrowe :)


Ciasto naleśnikowe ( 7-8 sztuk): 
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1.5 szklanki mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżki otrębów
- 3 łyżki mąki żytniej razowej
- 1.5 szklanki mąki pszennej

Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko i wodę - delikatnie wymieszać. Dodać otręby, mąkę żytnią i sól. Na koniec dodawać mąkę pszenną -stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką. Ciasto naleśnikowe odstawiamy. 

Farsz:
-  2 filety z kurczaka - 400g
- 1 duży por
- 3 średnie cebule
- 500 g pieczarek
- 70 ml śmietany 12% - płynna, nie może być zakwaszana/gęsta. 
- 1 papryka
- 5 ząbków czosnku
- 1 jogurt naturalny + 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, 3 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryczki chilli, czosnek granulowany, cebulka prażona. 
- 1 kostka mozzarelli. 

Kilka godzin przed posiłkiem zamarynować kurczaka w jogurcie z oliwą i przyprawami, można dołożyć 2 ząbki czosnku. 
Następnie wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu. Najpierw musi wyparować woda z kurczaka i jogurtu. Gdy kurczak się podsmaży dodać 1 łyżkę oliwy. Smażyć , aż się zrumieni. Można użyć własnych przypraw, wszystko zależy od tego co lubimy. 

Paprykę wydrążamy i kroimy na pół. Czosnek skrapiamy oliwą, zawijamy w papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, wkładamy czosnek i paprykę na najwyższym szczebelku. Trzymamy tak długo, aż czosnek i papryka będą miękkie. Papryka w niektórych miejscach może zrobić się czarna, ale tym nie należy się przejmować. 

Paprykę pokroić na kawałki, wlać śmietanę i zblenderować. 
Por pokroić w paski, zaparzyć i smażyć na patelni z dodatkiem oliwy - niewielka ilość. Dodajemy cebulę. Gdy por się skurczy, a cebula zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Lekko dusimy, można więc dodać trochę wody, mleka albo śmietany 12%. 

Wysmarować naczynia żaroodporne ( ja użyłam 2) delikatnie tłuszczem, nie podsypywać niczym. Naleśniki smarujemy czosnkiem - wygląda jak masełko, do tego krem z papryki. Układamy na środku kurczaka i farsz cebulowo-pieczarkowo-porowy. Na wierzchu ułożyć "poskubaną" mozzarellę. Naczynia włożyć tylko do lekko nagrzanego piekarnika - ok. 50 stopni C, dopiero po włożeniu zwiększyć do 200.  Zapiekać tak długo, aż ser się roztopi i zrumieni. 

To chyba na tyle :) 
Smacznego!


















1 komentarz: