czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciastka z masłem orzechowym!




Ostatnio zakupiliśmy masło orzechowe, część zużyliśmy do sernika, ale na pozostałą nie mieliśmy pomysłu. Nie pozostało nic innego, jak przeszukać Internet. I to był dobry wybór - przepisów bardzo duży, z wyborem był mały problem, ale w końcu zadecydowaliśmy - ciastka z masłem orzechowym, na wierzchu polewa czekolada, trochę dżemu i migdał dla dekoracji. Połączenie bardzo dobre! Trochę się spieszyliśmy, stąd zamiast formowania małych ciasteczek, wyszły zdecydowanie większe, ale z minusa zrobiliśmy atut - było można dłużej się delektować ;) Przepis jest mieszanką kilku receptur i pomysłów.


Przepis:
- 1 szklanka cukru białego, najlepiej drobnego
- aromat waniliowy - 1 łyżeczka
- 1 szklanka masła orzechowego
- 150 g masła/margaryny
- 1 jajko
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki zmielonych orzechów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać masło orzechowe i krótko zamieszać. Następnie dodać całe jajko, aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy- energicznie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, sodą , proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Dodawać stopniowo do masy - szybko ucierać. Masa ma być dość klejąca, mokra -  jeśli w czasie dodawania zauważycie,że ciasto na ciastka ma już dość mąki - to po prostu nie dodawać reszty. Każda mąka inaczej chłonie :) 

Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C :) 

Na wierzch można dodać polewę czekoladową zrobioną z czekolady i śmietanki 30% albo 36% , można również użyć samej czekolady , gotowej polewy, lukru, cukru pudru itd....

Naszym zdaniem do ciastek bardzo dobrze pasują: dżem i czekolada! To takie małe spostrzeżenie :)
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz