poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Chlebki à la pizza! Szybkie i bez wyrastania :)




„Znowu nie ma chleba”... nie wiemy ,czemu się tak dzieje, ale akurat wtedy , kiedy nie można kupić w sklepie chleba, ten kończy się u nas w domu. Gorzej... co zjeść na kolację? Na pieczenie chleba za późno, tym bardziej,że nie wolno się spieszyć w jego przygotowywaniu ;) To trzeba wymyślić coś na 'wzór” chleba... 

Tak oto powstał pomysł, aby wykorzystać przepis na chlebki z patelni wg Gordona Ramsay'a. Co prawda nie podaje on proporcji, ale po konsystencji ciasta można wywnioskować „co i jak”.

Myślałam, że wymyślanie mam za sobą, ale nieznane były jeszcze dodatki do chlebków. Tutaj pomysł wypłynął od brata: „Zróbmy pizzerki”....

No to wzieliśmy się za przyrządzanie i przyznam, że efekt super! Mega szybkie, smaczne , proste i do tego smakowały jak mini pizze.

R-E-W-E-L-K-A! :D


Chlebki z porem: (5 sztuk)
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrębów
- 80-100 wody 
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 pora 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - opcjonalnie, można też pominąć

Wykonanie jest bardzo proste. Do mąki dodać otręby, dobrze wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia , jeśli dodajemy. Dodać olej i stopniowo wodę. Ciasto nie powinno się kleić za bardzo, później będziemy je wałkować - dlatego musi dość zbite. Por podsmażamy na maśle i dodajemy do ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Ciasto dzielimy na 5 części, delikatnie rozwałkować i smażyć, aż się przyrumieni. Ogień na początku mały, pod koniec należy zwiększyć. 

Farsz:
- 2 cebule
- 5 plasterków sera żółtego- pokrojonego w kostkę
- 2/3 papryki
- 10 sztuk suszonych pomidorów średniej wielkości
- sos pomidorowy/ketchup na spód
- przyprawy: oregano, bazylia
- 5 ząbków czosnku. 

Zaczniemy od czosnku: piekarnik nagrzać do 200 stopni C, ząbki czosnku ułożyć na papierze do pieczenia   ( nie obierać!), skropić olejem i zawinąć. Zapiekać na najwyższym "szczeblu" , aż zmięknie. 

Wcześniej przygotowane chlebki posmarować czosnkiem : będzie jak masło. Nałożyć sos pomidorowy, trochę sera żółtego. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę: cebule, paprykę i suszone pomidory. Na wierzch reszta sera żółtego i przyprawy. 
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez 15 minut. Ser powinien się delikatnie przypiec. 

Proste, szybkie, zawsze wychodzi i pyszne... 
Farsz można zrobić, z tego co mamy pod ręką. My tak właśnie zrobiliśmy

A Wy, czego byście użyli? 
Co dodalibyście, aby zrobić z tego prawdziwą ucztę? :>

















2 komentarze:

  1. super pomysł:) przepis zapisuję do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń