środa, 10 kwietnia 2013

Chleb żytni na zakwasie! Ciężki, bardzo zdrowy :)




Chleb jest ciężki, mokry, sycący, zdrowy, bardzo smaczny z lekko kwaskowatym posmakiem. Bardzo lubię tego typu wypieki... czuję wtedy ,że jem coś naprawdę zdrowego. Przygotowanie jest bardzo proste, ale jak w przypadku chlebów bywa... czasochłonne, ale warto poczekać! Przepis pochodzi z książki "Domowy wypiek chleba":)



Chleb żytni za zakwasie:

- 500 g zakwasu żytniego - użyłam TEGO
- 500 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) lub razowej (typ 2000) - użyłam tej drugiej.
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- dodatki: siemię lniane , pestki dyni, słonecznik - nie są nieodzowne, ale dodają walorów odżywczych i smakowych ;)

Mąkę wymieszać z solą, dodać 500 g zakwasy. Następnie wsypać nasze dodatki. Wodę dodawać stopniowo , kontrolując gęstość cista - konsystencja nie może być zbyt rzadka. Powinna powstać jednolita, klejąca się masa. Ciasto warto wyrabiać mikserem, nie musi ono mieć kształtu ładnego bochenka - można później ręką nadać odpowiedni kształt. Ciasto odstawić na 20 minut. Ponownie krótko wyrabiać. 

Teraz uformować bochenek i przełożyć do formy - przyznam, że nie mam jeszcze specjalnej formy do pieczenia chleba. Robiłam już w garnku żeliwnym, ale w tym przypadku ciasto musi wyrastać w formie, więc garnek odpada - zawsze trzeba go nagrzać przed włożeniem i wypiekaniem chleba. Tym razem chleb włożyłam do małej tortownicy :) Sprawdziła się całkiem nieźle! Ciasto w formie włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika do 50 stopni C - wyłączyć go. Ciasto ma spokojnie wyrastać, będzie gotowe jak podwoi swoją objętość. Czas wyrastania zależy od "mocy" zakwasy. Mój chlebek wyrastał jakieś 3h, ale może to trwać nawet do 5 godzin. 

Ciasto wyciągnąć z piekarnika. Pusty nagrzać do 230 stopni C, ścianki spryskać wodą. Chleb ponacinać, skropić wodą. Pieczemy przez 20 minut w 230 stopniach C, następne 10 min. w 200 stopniach C, a ostatnie 40 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia, wierzch chleba posmarować wodą, wtedy będzie błyszczący , a skórka chrupiąca. 

Upieczony chleb po stuknięciu w jego spód powinien mieć pusty odgłos ;)

Czekam na opinie o chlebie. 
Na pewno bardziej zasmakuje osobom, które lubią ciężkie, razowe chleby typu pumpernikiel. Ale kto wie.... może wyrosną nam nowi amatorzy żytnich wypieków :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz