piątek, 22 marca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i pestkami dyni!




            Danie pożywne, sycące i baaardzo smaczne! Proste w wykonaniu, ale trochę czasochłonne, zwłaszcza jeśli mamy nakarmić większą gromadę głodomorów ;) Zabierajmy się za przyrządzanie naleśników. Napomknę tylko,że przepis na samo ciasto naleśnikowe jest uniwersalne, nadaje się do słonych, jak i słodkich farszy... naleśniki z tego ciasta wychodzą pyszne!

Składniki na naleśniki:
- 3 średnie jajka albo 4 małe
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 1/3 szklanka wody - można dać 1/2 gazowanej, będą bardziej puszyste
- 1  łyżeczka soli
- 2 łyżki otrębów pszennych albo żytnich ( ewentualnie można też użyć zarodków pszennych)
- 1 łyżka oleju
-  230-250 g mąki pszennej. ( jeśli chcemy,żeby danie było jeszcze bardziej zdrowe, zastępujemy część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą, orkiszową, żytnią, gryczaną - nie ma to większego znaczenia. Należy jednak pamiętać, aby w składzie przeważała mąka pszenna!)

Jajka roztrzepać, dodać mleko, wodę i olej - dobrze wymieszać. Dodać część mąki, sól i otręby. Zamieszać i kontrolować gęstość. Dodawać stopniowo resztę mąki - ciasto ma być dość luźne - przy kręceniu kółek patelnią ciasto powinno bez problemu poruszać się po jej powierzchni. Oczywiście konsystencja może być bardziej gęsta, wszystko zależy od naszych upodobań. Niezależnie od konsystencji, ciasto ma być idealnie gładkie! Z przygotowanego ciasta można piec od razu naleśniki.

Składniki na farsz:
- 2 średnie cebule
- 900 g szpinaku - użyłam z Lidla Green Grocer's - jest bardzo dobry!
- por - dla smaku, opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku plus 2 łyżeczki granulowanego
- sól i pieprz- według upodobań, ja preferuję szpinak na ostro ;)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki otrębów
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka pokrojonych pestek dyni
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- 50 g sera feta
- przyprawy: wedle uznania, ja dodaję oregano i bazylię.

Cebule podsmażyć na oliwie wraz z porem. Dodajemy szpinak- jeśli dajemy mrożony - to tak długo gotujemy/smażymy, aż się całkowicie rozmrozi. Następnie dodajemy nasze przyprawy: sól, pieprz, czosnek - ząbki i granulowany, gałkę muszkatołową, otręby, słonecznik, dynię, oregano, bazylię i ser feta. Dokładnie mieszamy i cały czas gotujemy. W trakcie próbujemy , czy jest dość słony i pieprzny - osobiście uważam, że dodatek pieprzu nadaje wyrazisty smak. Pod koniec dodajemy 1/2 kubka jogurtu naturalnego - najpierw połowę , jeśli będzie już dość rzadki, nie dajemy reszty jogurtu.

Smarujemy masłem naczynia żaroodporne. Naleśniki wypełniamy szpinakiem i zawijamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach C, otwieramy i na wierzch kładziemy ser mozarella albo tarty ser żółty, ser brie ,czy camembert - wszystko zależy od naszych predyspozycji smakowych ;) Zapiekamy do roztopienia sera. Tak przygotowane naleśniki można posypać jeszcze pestkami dynia i słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz