czwartek, 21 marca 2013

Cynamonowy wieniec




                       Bardzo delikatny wypiek na drożdżach. Przepis zaczerpnięty ze strony totallyloveit. Smak cynamonu świetnie pasuje do tego "ciasta", przypomina o domowych, babcinych wyrobach. Najbardziej urzekł mnie kształt: piękny wieniec, z chrupiącą maślano-cukrowo-cynamonową skórką, a przy odrywaniu... mięciutki środek. W smaku jak dla mnie zbliżone do kurtosza- węgierskiego kołacza ;) Jedynym minusem jest to,że szybko znika. Można jeść, jeść i jeść, a mimo to uczucie ciężkości się nie pojawi, jak to bywa przy ciężkich, tortowych wypiekach z bardzo słodkimi masami. Polecam, bo to prawdziwa uczta!

Składniki:

- 2 szklanki mąki
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 szklanki ciepłego mleka
-18 g świeżych drożdży
-40 g masła rozpuszczonego
-1 żółtko
-1 łyżka cukru

Do posmarowania:

- 1/3 szklanki miękkiego masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek cukru.

Wykonanie:


Wymieszać letnie mleko z cukrem, a następnie wlać do połamanych drożdży. Delikatnie zamieszać, aby drożdże się rozpuściły  i odstawić na kilka minut- aż trochę zaczyn podrośnie. Dodać żółtko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do dużej miski. Umieścić w ciepłym miejscu i pozwolić wyrosnąć przez 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, proponuję 180.
W tym czasie przygotować naszą cynamonową masę. Rozmiksować masło, aby powstała miękka, trochę puszysta struktura, dodać cynamon i cukier- wystarczy teraz wymieszać.

Podsypać stół mąką i rozwałkować ciasto- ma powstać kształt podobny do koła. Nałożyć na całość masło z cynamonem i cukrem. Zacząć zwijać boki od lewej do prawej strony , aby powstał rulon.
Następnie przeciąć wzdłuż rulon (od góry do dołu) na środku - powinno być widać paski z masą cynamonową - tak jak na zdjęciach. Złączyć górne boki przekładać 2 rulony, aby powstał warkocz. Nadać kształt wianka i skleić.
Włożyć do naczynia/formy wypełnionego papierem do pieczenia i do piekarnika  na 30-35 minut. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp. do 170. Jeśli zauważymy,że może się za bardzo przypiekać od dołu, zmieniamy układ pieczenia na samą górę, można też zmniejszyć temperaturę do 150.
W przypadku wątpliwości, polecam zajrzeć na podany wyżej link: znajdziecie zdjęcia z wykonaniem warkocza :)
Smacznego!










1 komentarz:

  1. Witam,
    Wspaniały i bardzo efektowny wypiek.
    Pierwsze spojrzenie powoduje wytrzeszcz oczu z podziwu, przynajmniej u mnie w domu, heheh.
    Skorzystałam z przepisu.
    Pozdr.
    =)
    http://zycieikuchnia.blogspot.com/2014/11/cynamonowy-wieniec-drozdzowy.html

    OdpowiedzUsuń