czwartek, 21 marca 2013

Chleb z przepyszną skórką!




                    Niesamowity chleb ze wspaniałą skórkę... przypomina starodawny wypiek z tradycyjnej receptury. Zachwycający jest nie tylko smak, ale także wykonanie, a dokładniej jego łatwość. Bez zagniatania, jedynie nocne leżakowanie. Taki chleb można zjeść od razu , przy większej liczbie osób nie ma szans na przetrwanie ;) Przepis ze strony kwestiasmaku.com , polecam obejrzeć filmik na youtube - wiele wyjaśnia. Zabieramy się za pieczenie...

Składniki:
- 400 g mąki -może być pszenna, orkiszowa, chlebowa.
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
- 200 g dodatków ( może być trochę mniej) , np. ser, otreby, pestki dyni, siemię lniane, cebula itd.
- 300 g chłodnej wody -  zawsze daję więcej ,może moja mąka chłonie bardziej - wlewam jakieś 330g

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać do miski i i wymieszać dobrze z solą. Następnie dodajemy cukier, 200g dodatków. W innej misce mieszamy wodę z drożdżami i dodać do reszty składników. Wszystko krótko (ok.30 sekund) zamieszać łyżką albo dłonią , aby powstało klejące, ale zbite ciasto- na filmie jest pokazane jaką powinno mieć konsystencję. Przykrywamy folią i odstawiamy na 14 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie oprószamy stół mąką i wyjmujemy ciasto, lekko formujemy ciasto w kulkę - najlepiej złożyć boki i lekko skleić. Żeby ciasto nie kleiło się do rąk, możemy je też oprószyć w mące. Układamy czysty ręcznik kuchenny, wsypujemy na niego mąkę i kładziemy chleb. Przykrywamy bokami ręcznika i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Na pół godziny przed końcem wyrastania, nagrzewamy piekarnik do 240-250 stopni C, kratkę ustawiamy w dolnej części, ale nie najniżej - jeden szczebel poniżej środka. Wkładamy od razu do piekarnika pusty garnek żeliwny wraz z przykrywką. Garnek musi się nagrzać zanim włożymy do niego chleb. Po 30 minutach, wyjmujemy go z piekarnika - trzeba uważać bo jest gorący! Wkładamy do niego chleb, ale odwracając go , tak aby do góry pojawiły się nam łączenia , tzn. ta strona , która była u dołu , teraz ma się znaleźć u góry. Przykrywamy i pieczemy 30 min. Po upływie tego czasu, pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15-30 minut - jeśli zbyt szybko skórka się zrumieni, należy przykryć folią aluminiową. Chleb ma być rumiany, ale nie przypalony. Chleb od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na parę minut. Następnie okrążamy nożem i delikatnie wyjmujemy. Ze względów zdrowotnych nie poleca się jeść ciepłego, ale nie sposób się oprzeć - tej zasady nie praktykuję, ale żeby nie nabawić się bólu brzucha unikam zimnych napojów ;)
Przepyszna wyżerka!








2 komentarze:

  1. Piekę chleb dopiero od jakiegoś czasu- Twój wygląda
    świetnie - wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie dzięki!:) moja chlebowa przygoda też nie jest zbyt długa, ale na pewno będzie się rozwijać :) Pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń