wtorek, 19 marca 2013

BIAŁE TRUFLE

                                    

      
        


                                               
                Nazwa bardzo wykwintna, składniki bardzo wyraziste, a smak... dla miłośników różnych tekstur, lekko alkoholowego, a zarazem łagodnego smaku i nietypowych połączeń trufle będą strzałem w dziesiątkę. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie są kapryśne, więc można poeksperymentować. 

Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 5 łyżek śmietany 30%
- 3 albo 4 łyżeczki mleka w proszku ( nie granulowane!)
- 3 zmielone herbatniki
- 10 zmielonych migdałów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka spirytusu

Do obtoczenia:  co tylko zechcemy. Ważne tylko,żeby przykleiło się do masy truflowej. Ja użyłam:
- garstkę migdałów pokrojonych w małe kawałeczki
- garstkę orzechów pokrojonych w małe kawałki
- garstkę pistacji: 1/2 zmiksowana, 1/2 pokrojona

Można również w płatkach kokosowych, w zmiksowanych ciastkach ( ciekawe połączenie), cukrze pudrze, różnych jadalnych koralikach, kuleczkach, posypkach - opcji jest wiele. 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 5 łyżek śmietany i połamaną czekoladę - ja dawałam stopniowo, żeby czekolada się nie przypaliła. Gdy powstanie masa, dodajemy masło i spirytus - mieszamy. Następnie wrzucamy herbatniki, zmielone migdały i  3 albo 4 łyżeczki mleka w proszku. Masa ma być dość gęsta, aby po ostygnięciu można było formować kuleczki. Masa zgęstnieje, więc też nie przesadzać w drugą stronę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać po prostu więcej mleka w proszku- konsystencja powinna być bardzo zbliżona do samej roztopionej czekolady, trochę bardziej zbita.
Masę truflową odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna i zgęstnieje, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy od razu w wybranej przez nas posypce. Gotowe! Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz